Lezzetli bir çiğ köftenin yanında lezzetli lavaş ve yeşilliklerin önemi büyüktür. Çiğ köfte satışı yaparken sadece kaliteli ve lezzetli çiğ köfte yetmez. Çeşidi bol ve taze bir yeşillik tabağı müşteriye sunum için çok önemlidir. Özellikle paket servisin yoğun olarak yapıldığı çiğ köfte dükkanlarında yeşillik tabağına önem vermek gerekir. Peki çiğ köftenin yanında hangi yeşilllikler verilmelidir?

Göbek Marul

Çiğ köftenin yanında olmazsa olmaz yeşilliktir marul. Marulun bir çeşidi olan göbek marul (ya da diğer adıyla aysberg) çiğ köftecilerin yoğun olarak kullandığı yeşilliktir. Çiğ köftenin yanında yeterli miktarda göbek marul verilmelidir. Çiğ köftenin yanında verilecek olan göbek marul miktarı 1 kg için ortalama 1 adet orta boy göbek şeklindedir. Müşteri 1 kg çiğ köfte sipariş verdiğinde önceden temizlenmiş ve hazırlanmış orta boy büyüklüğünde bir göbek marul verilir. Yarım kilogram çiğ köfte için ise yarım göbek verilebilir. Göbek marulun çiğ köfte dükkanına maliyeti kış aylarında biraz daha fazladır. Göbek marul yaz aylarında daha ucuza alınabilmektedir. Göbek marulun temizliği çok önemlidir. Göbek marulun yaprakları arasında toprak ve böcek kalıntıları kalmaması için tane tane iyice temizlenmeli ve bu şekilde sunulmalıdır. Dürüm için kullanılacak göbek marul temizlendikten sonra doğranabilir. Tüm yeşillikler müşteri gelmeden hazır halde bulundurulmalıdır. Müşterinin yanında göbek marulun temizliğiyle uğraşılmamalıdır.

Maydanoz

Özellikle çiğ köfte dürüm içerisinde maydanoz mutlaka bulunmalıdır. Maydanoz yaprakları saplarından ayrılıp yaprakları dürümün içine konulmalıdır. Çiğ köfte paketi alan müşterilere de göbek marul yanında maydonoz verilmeli, pakete konulmadan önce bol suda temizlenmelidir. Maydanoz taneleri bazen aşırı toprak ve çamur içerebilir. Bu nedenle bol suda iyice temizlenmelidir.

Domates

Çiğ köfte dürüm içerisinde 2-3 adet domates dilimi konulduğunda lezzetine lezzet katar. Konulacak domates diliminin ince kesilmesi ve çok olmaması önemlidir. Çiğ köfte dürümünün içerisindeki yeşilliklerin aşırıya kaçmaması ve çiğ köfte lezzetini bastırmaması gerekir. Çiğ köfte paketlerinin yanında yeşillik tabaklarının yanında domates de verilebilir. Domates fiyatlarının kış aylarında yükseldiği düşünülürse idareli kullanılmalıdır.

Salatalık ya da Kornişon Turşusu

Çiğ köfte dürümü içerisine yaz aylarında salatalık kış aylarında kornişon turşu koyulabilir. Koyulacak olan salatalığın çok ince dilimlenmesi gerekir. İnce dilimlenmiş salatalık çiğ köfte tadını bastırmayacaktır. Kış aylarında salatalığın yerine kornişon turşu tercih edilebilir. Yine aynı şekilde koyulacak kornişon turşu çok ince dilimlenmelidir. 

Nane

Taze nane çok keskin bir aroma içerdiğinden dolayı dürümün içerisine 1-2 yaprak konulması yeterlidir. Çiğ köfte dürümün içerisinde güzel bir lezzet verir ama nane koymadan önce müşteriye mutlaka sorulması gerekir. Bazı müşteriler naneden hoşlanmayabilir.

Roka

Maydanoz ve naneye alternatif olarak dürümün içerisine roka da konulabilir. Roka da maydanoz gibi saplarından ayrılmış şekilde konulmalı ve bol suda iyice temizlenmelidir.

Çiğ köfte yeşillikleri bunlarla sınırlı değildir. Yöresel olarak farklı malzemeler de çiğ köfte dürümün veya yeşillik tabağının içerisinde bulunabilir. Bazı yörelerde rendelenmiş havuç, turp gibi yeşillikler konulurken bazı yörelerde göbek marul yerine kıvırcık marul da konulabilir. Yöresel damak lezzetleri ve alışkanlıkları değiştiği için işletmecinin yeşillik tercihini kendisinin yapması gerekir. Hangi yeşillik konulursa konulsun önemli olan aşırıya kaçmamak ve taze ürün bulundurmaktır. Alınan yeşilliklerin sabah saatlerinde hazırlanıp temizlenmesi ve yaz aylarında özellikle serin ortamlarda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki kaliteli çiğ köfte kaliteli yeşillik sunumuyla beraber lezzet verir.

Yeşillikleri temin ettiniz, kalite çiğ köfteyi de www.cigkofte.gen.tr den aldınız ama yine bir eksiğiniz var. Çiğ köfte sossuz ve lavaşsız olmaz (: 

Sos ve lavaş seçeneklerimizi de mutlaka inceleyin.

Aşağıda lavaş ve sos ürünlerimizden bazılarını görebilirsiniz (: