Çiğ köfte dükkanının sabit giderler dışında satışını yaptığı ürünlerin maliyetleri vardır. 1 ay boyunca elde ettiği gelirden tüm bu giderler çıkarıldığında çiğ köfte dükkanının karı ortaya çıkar.
Çiğ köfte dükkanının sabit giderleri;
- Dükkan kirası
- Personel maaşı
- Personel SSK
- Personel yemek
- Elektrik faturası
- Su faturası
- Telefon/ADSL faturası
- Muhasebe Ücreti
- Stopaj ve diğer vergi giderleri
- Amortisman giderleri (eskime payı)
Satın ürün maliyetleri içerisinde;
- Çiğ köfte maliyeti
- Lavaş maliyeti
- Yeşillik maliyeti
- İçecek maliyeti
- Yan ürün satışı yapılıyorsa yan ürünlerin maliyeti
- Ambalaj ve baskılı ürün maliyeti
- Broşür, afiş, kartvizit, magnet maliyetleri
- Yemeksepeti ve yemek çekleri maliyetleri
Çiğ köfte dükkanının sabit giderleri, dükkan satış yapsa da yapmasa da üstlenilen giderlerdir. Dükkan kapalı da olsa katlanılanacak maliyetler sabit maliyetlerdir.
Çiğ köfte dükkanında ürün maliyetleri ise çiğ köfte veya diğer yan ürünler satıldıkça oluşan maliyetlerdir.
Tüm bu giderler ve maliyetler toplandığında net gider ortaya çıkar. Bir çiğ köfte dükkanının 1 aylık yapmış olduğu cirodan aylık net gideri çıkarıldığında net karı ortaya çıkar. Peki çiğ köftecilerin karı ne kadardır?
Bunu örnek bir şube üzerinden anlatabiliriz. (Burada belirtilen tutarlar tamamen örnek verme amacıyla yazılmıştır, kendi net tutarlarınızı kendiniz hesaplayabilirsiniz)
20 metrekare büyüklüğünde ortalama bir dükkan için varsayılan giderler şu şekilde olabilir.
- Dükkan kirası :1500 TL
- Personel maaşı : 2020 TL (2019 yılı asgari ücret)
- Personel SSK : 790 TL (2019 yılı asgari ücret üzerinden SSK)
- Personel Yemek : 450 TL
- Elektrik faturası : 250 TL (Ortalama)
- Su faturası : 50 TL (Ortalama)
- Telefon/ADSL faturası : 80 TL (Ortalama)
- Muhasebe ücreti : 300 TL
- Stopaj ve diğer vergiler : 500 TL (Ortalama)
- Amortisman giderleri : 200 TL (Ortalama)
Toplam sabit gider : 6140 TL
Aylık ortalama 600 kg çiğ köftenin ve sadece 1000 ayranın satıldığı bir çiğ köfte dükkanının ürün maliyetleri kabaca şu şekildedir:
- Çiğ köfte maliyeti (600 kg x 8 TL) : 4800 TL
- Lavaş maliyeti (Ortalama 6000 Lavaş) : 1440 TL
- Yeşillik maliyeti (Ortalama kg başına 1,5 TL) : 900 TL
- İçecek maliyeti (1000 ayran) : 750 TL
- Yan ürün hesaplamalara dahil edilmiyor.
- 2000 Broşür, 500 kartvizit, 500 magnet : 250 TL
- Yemeksepeti ve yemek çekleri maliyetleri (Ortalama) : 200 TL
Toplam ürün maliyetleri : 8340 TL
Toplam NET GİDER : 6140 + 8340 = 14480 TL
1 kg çiğ köftenin çiğ köfte dükkanlarda satış fiyatı minimum 35 TL civarındadır. Paket olarak satıldığında 35 TL olarak satılır, ama dürüm olarak satıldığında ciro çok daha yüksek olacaktır. 1 kg çiğ köfteye 70-75 gram çiğ köfte konulduğunda ortalama 14 dürüm çıkar. 2019 yılı fiyatlarına göre 75 gram çiğ köfte dürümün satış fiyatı minimum 3,50 TL dir. Bu halde 1 kg çiğ köftenin dürüm olarak satılmasından 49 TL ciro elde edilir.
Aylık 600 kg olarak satışın yapıldığı bir çiğ köfte dükkanında, çiğ köftenin yarısının dürüm, yarısının paket olarak verildiğini var sayalım.
300 kg paket satışından : 300 x 35 TL = 10500 TL
300 kg dürüm satışından : 300 x 49 TL = 14700 TL
1000 adet ayran satışı : 2000 TL
Toplam ciro = 27200 TL
Toplam cirodan toplam net giderimizi düşersek aylık kazancımızı bulmuş oluruz.
AYLIK KAZANÇ : 27200 - 14480 TL = 12720 TL
Yani büyüklüğü 20 metrekare civarı, 1 çalışan personel, aylık kirası 1500 TL olan ve ortalama aylık 600 kg çiğ köfte ve 1000 ayran satan bir çiğ köfte dükkanında aylık gelirimiz 27200 TL, aylık giderimiz 14480 TL ve aylık net karımız 12720 TL dir.
Bu örneğe göre, makul ölçülerde ve satış rakamlarında bir örneklendirmeyle bir çiğ köfte dükkanı sahibinin 12720 TL gelir elde edebileceğini söyleyebiliriz.
Verilen satış rakamlarını ve kira, personel gibi giderleri kendiniz de yazarak net kazancı hesaplayabilirsiniz.
Çiğ köfte dükkanı açmaya karar verdiğinizde (ya da hali hazırda çiğ köfte dükkanınız varsa aşağıdaki ürünlerden sipariş verebilirsiniz.