Çiğ köfte dürüm içerisine konulan malzemeler yöresel olarak değişmekle beraber genellikle göbek marul, maydanoz veya limondan oluşur. Çiğ köfte dürüm yapılırken dikkat edilmesi gereken, çiğ köfte dürüm içeriğindeki yeşilliklerin çiğ köftenin tadını bastırmaması.

Çiğ köfte dürüm yeşillikleri

Göbek marul (aysberg olarak da adlandırılır), çiğ köfte dürümün içerisinde olmazsa olmazdır. Göbek marulu çiğ köftenin içerisinde koyarken doğrayabilir ya da bütün bir yaprak halinde de koyabilirsiniz. Önemli olan konulacak olan göbek marulun iyice temizlenip yıkanmasıdır. Göbek marulların yapısı gereği tüm yapraklarının tek tek yıkanması gereklidir. Göbek marullar yıkandıktan sonra çiğ köfte dürümün içerisine konulmadan önce iyice süzülmelidir. Süzülmeden ıslak şekilde çiğ köfte dürümün içerisine konulacak olan göbek marul, lavaşın ıslanmasına ve delinmesine yol açacaktır.

Maydanoz, çiğ köfte dürüm için önemli bir yeşilliktir. Çiğ köfte dürüme verdiği lezzetin dışında sağlığa yararı da bir hayli fazladır. Uzmanlar tarafından bolca tüketilmesi tavsiye edilen maydanoz A, C, E, K ve B9 vitamini içerir. Maydanoz da göbek marul gibi iyice yıkanmalı ve süzülmelidir. İsteğe bağlı olarak sağlarından ayrılmalı sadece yaprakları dürüme konulmalıdır.

Limon, çiğ köfte ile beraber servis edilmesinin dışında dürüm içinde de yer alır. Limonsuz bir çiğ köfte dürüm düşünülemez. Limon suyu çiğ köfte dürümün içerisine konulurken aşırıya kaçmamalı, dürüm lavaşının ıslanmasına müsaade edilmemelidir.

Roka, bazı yörelerde sıkça tüketilmektedir. Çiğ köfte dürümün içerisine roka koyma tercihi yöresel olarak değişkenlik göstermektedir.

Salatalık ya da salatalık turşusu, çiğ köfte dürümün içerisine konulan alternatif bir üründür. Yaz aylarında salatalığın mevsimi olması dolayısıyla tercih edilebilir ama kış aylarında bunun yerine salatalık turşusu konulabilir.

Domates, çiğ köfte dürümün içerisinde salatalık gibi konulabilecek alternatif ürünlerdendir. Aşırı olmamak şartıyla çiğ köfte dürümün içerisinde 1-2 dilim domates lezzet verir. 

Nane, bazı yörelerde roka gibi tercih edilebilir bir yeşilliktir. 1-2 nane yaprağı çiğ köfte dürümün lezzetine lezzet katar.

Çiğ Köfte Sosları

Çiğ köfte dürümün içerisine özellikle nar ekşisi mutlaka konulmalıdır. Bunun dışında www.cigkofte.gen.tr de satışını yaptığımız acı sos ve nar ekşili özel sos da tercih edilebilir. Bazı çiğ köfte severlerin bu soslar nedeniyle çiğ köfte firması tercihlerini değiştirdiklerini, çiğ köfte dürüm satışında çiğ köfte soslarının öneminin yüksek olduğunu söylemekte fayda var.

www.cigkofte.gen.tr de satışını yaptığımız sosları aşağıda görebilirsiniz.